Taxor och avgifter ökade med 3,3 procent

Priserna för el, värme, avfall och vatten fortsätter att öka mer än konsumentprisindex (KPI). Under det senaste året har priserna ökat med 3,3 procent, medan KPI har backat. Det framgår av den senaste Nils Holgersson-rapporten som presenterades i dag.Skillnaderna i pris varierar mycket mellan kommunerna. Enligt ett pressmeddelande från Nils Holgersson-gruppen är priserna högst i mindre kommuner och gapet till tätorterna har dessutom ökat stadigt den senaste tioårsperioden.

– De stora prisskillnaderna runt om i landet är oroväckande. Det är orimligt att kostnaden är upp till 910 kronor högre per månad beroende på vilken kommun lägenheten ligger i, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande.

– Det rör sig ofta om verksamheter med bristande konkurrens där konsumenterna har liten möjlighet att påverka priserna. Kundens ställning är för svag. Särskilt alarmerande är de signaler vi får om att kostnaden för vatten och avlopp riskerar att öka radikalt i framtiden, tillägger Per Holm.

Enligt Nils Holgersson-gruppen är det kostnaden för el samt vatten och avlopp (VA) som har ökat mest. Elpriset har ökat med 6 procent och VA-taxan med 3,6 procent. Även fjärrvärmepriset fortsätter att öka, det senaste året med 2,1 procent.

Kommuner med högst månadskostnad (inklusive moms) för en vanlig trerumslägenhet
1. Tanum 2.169 kronor
2. Munkedal 2.158 kronor
3. Hammarö 2.137 kronor
4. Lessebo 2.113 kronor
5. Aneby 2.103 kronor

Kommuner med lägst månadskostnad (inklusive moms) för en vanlig trerumslägenhet
1. Luleå 1.258 kronor
2. Skövde 1.269 kronor
3. Borlänge 1.322 kronor
4. Piteå 1.334 kronor
5. Boden 1.341 kronor

Källa: VVS-Forum