vatten-correnEn enkel
vattenbesparing

Reportage från Östgötacorrespondenten
Med en enkel åtgärd kan du spara både pengar och energi. Genom att byta ut din strålsamlare till snålspolande konstantventiler sänker du varmvattenförbrukningen utan att minska komforten. Ventilen blandar luft med vattnet så att vattenåtgången minskar och vattenstrålen blir mjukare.
– Besparingen ligger mellan 25-38%, mer eller mindre, beroende på hur mycket vatten som du använder. Men oavsett det, så är oftast investeringen betald redan inom det första året, säger PerAnders Holmer, på Energypartner i Linköping.

Vattenförbrukningen är individuell och stora variationer finns, allt från i snitt 90 liter per dygn upp till tre gånger så mycket. Ventilen som sparar både pengar och miljö borde finnas i alla hem, tänker man.
– Problemet för oss är att nå fram med att det är en sådan enkel åtgärd. Våra största kunder idag är bostadsrättsföreningar, fortsätter PerAnders, och vi erbjuder alltid en provinstallering där kunden kan se att det funkar innan vi installerar.
Den underhållsfria ventilen känner av och anpassar sig efter det inkommande trycket. De monteras in på kökskranen, i handfatet och på duschblandaren.
Fördelningen på de i genomsnitt 160 litrarna som varje person använder varje dygn ser ut som följande enligt Svenskt Vatten, 10 liter för dryck och mat, 30 liter för WC-spolning, 30 liter för disk, 20 liter för tvätt, 60 liter för personlig hygien och 10 liter för övrig användning.
Visste du att vi använder i snitt 160 liter vatten per dag och person? Och att en lätt droppande kran gör av med nästan 100 liter vatten per dygn. Onödigt och dyrt.
Text: Helen Johansson

Slösa inte
• Duscha i stället för att bada och
låt inte vattnet rinna i onödan.
• Redan i ett tvåpersonershushåll kan
förbrukningen av sköljvatten sex-
dubblas om man sköljer disken under
rinnande vatten i stället för att diska i
maskin.
Reglera vattenflödet
• I duschen räcker det med ett flöde
på 12 l/min, i tvättstället 6 l/min, och
i köket klarar vi oss gott med 9 l/min.
Åtgärda vattenläckage
• Se till att droppande kranar eller
rinnande WC-stolar genast repareras.
www.energypartner.se