Vattenbesparing

 

I dag rekommenderas vattenbesparing som en av åtgärderna för att snabbt sänka energiförbrukningen av bl.a. Energimyndigheten, lokala Energirådgivare och energibolag. Ta en titt i Er energideklaration. Där kommer ni med största sannolikhet också hitta vattenbesparing som en av åtgärderna för att sänka energianvändningen. Vi kan på enskilda tappställen sänka förbrukningen med så mycket som 50%. Under flera års tid av mätningar och kalkyler har vi kommit fram till att den realistiska besparingen per lägenhet för flerbostadshus ligger mellan 400 och 800 kronor per år.

Att INTE investera i konstantventiler från oss, kostar ca 2:- per dygn och lägenhet, En investering på 500:- för en lägenhet kostar lika mycket som att inte investera, eller skjuta upp beslutet i 8 månader.

 

Vattenbesparing

Man kan jämföra vattenbesparande produkter med belysning. En lågenergilampa på 11 Watt sparar 49 Wh under en timmes användning, jämfört med en vanlig glödlampa på 60 Watt. ECO-Saver konstantventil för dusch gör samma energibesparing på ca. 15 sekunder.

ECO-Saver konstantventiler för kök och tvättställ gör motsvarande på ca. 25 sekunder. Man kan alltså med ECO-Saver spara flera tusen kronor per år, med några få hundralappar satsade. Vi kommer till Er i Er fastighet med Era förutsättningar, vi visar och utför flödesmätningar för att få underlag för välgrundade kalkyler där vi på ett överskådligt sätt kan visa vilken besparing just Ni kan göra. Om vi tillsammans kommer fram till att ni redan har låga flöden och inte behöver våra tjänster eller våra produkter så kommer vi tacka för att vi fått låna lite av Er tid.Det är alltså helt riksfritt för er att kontakta oss för en demonstration och flödsesmätning, allt ni behöver investera i är 20 minuter av er tid.

Fördelningen av vatten

Vattenbesparing Andelen kallvatten (kv) och varmvatten (vv) som använts i de olika delarna av hushållet via våra tappställen är:

  • 23% vv och 18% kv för diskho i köket
  • 27% vv och 13% kv för bad/dusch
  • 11% vv och 8% kv för tvättställ

Ekonomi & Miljö

Vid uttag av vatten i våra fastigheter påverkas vår miljö dels genom förbrukning av kallvatten men också genom att det går åt energi för uppvärmning av vattnet. Vatten kräver mycket energi för uppvärmning och endast en mycket liten del kommer byggnaden tillgodo för uppvärmning. Att minska varmvattenbehovet ger därmed mycket snabb återbetalning. Att sänka vattenförbrukningen i hushåll är inte bara bra för vår egen ekonomi utan också en bra sak att göra för vår miljö.

Många bäckar små!

Ett exempel på besparingspotentialen med ECO-Saver.

Om man duschar 10 min så är en normal förbrukning ca 180 l vatten. Med en installation av ECO-Saver så förbrukas det ungefär 120 l vatten istället.
I pengar sparar du ca. 3.20 kr/dusch. Sedan är det bara att räkna hur många duschar man gör på ett år. Exempel: om två vuxna + två barn duschar i genomsnitt 2 gånger per person och vecka, ger detta en besparing på ca. 1250 kr/år. Bara i duschen har den här familjen fått tillbaka investeringen 2ggr.

Vad kostar en droppande kran?

  • En droppande vattenkran gör av med 25 liter vatten per dygn.
  • En läckande vattenkran med tunn stråle gör av med 100 liter vatten per dygn.
  • En läckande vattenkran med större stråle gör av med 800 liter vatten per dygn.

Genomsnittspriset för kallvatten är ca 19:- m³, på uppvärmt vatten är kostnaden ca 70:-m³ (kallvattenkostnaden + kostnad för uppvärmning)

 

 

Reportage i Östgötacorrespondenten

vatten-correnEn enkel
vattenbesparing

Med en enkel åtgärd kan du spara både pengar och energi. Genom att byta ut din strålsamlare till snålspolande konstantventiler sänker du varmvattenförbrukningen utan att minska komforten. Ventilen blandar luft med vattnet så att vattenåtgången minskar och vattenstrålen blir mjukare.
– Besparingen ligger mellan 25-38%, mer eller mindre, beroende på hur mycket vatten som du använder. Men oavsett det, så är oftast investeringen betald redan inom det första året, säger PerAnders Holmer, på Energypartner i Linköping.

Vattenförbrukningen är individuell och stora variationer finns, allt från i snitt 90 liter per dygn upp till tre gånger så mycket. Ventilen som sparar både pengar och miljö borde finnas i alla hem, tänker man.

– Problemet för oss är att nå fram med att det är en sådan enkel åtgärd. Vår största kund idag är bostadsrättsföreningar, fortsätter PerAnders, och vi erbjuder alltid en provinstallering där kunden kan se att det funkar innan vi installerar.

Den underhållsfria ventilen känner av och anpassar sig efter det inkommande trycket. De monteras in på kökskranen, i handfatet och på duschblandaren.

Fördelningen på de i genomsnitt 160 litrarna som varje person använder varje dygn ser ut som följande enligt Svenskt Vatten, 10 liter för dryck och mat, 30 liter för WC-spolning, 30 liter för disk, 20 liter för tvätt, 60 liter för personlig hygien och 10 liter för övrig användning.n

Visste du att vi använder i snitt 160 liter vatten per dag och person? Och att en lätt droppande kran gör av med nästan 100 liter vatten per dygn. Onödigt och dyrt.